Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Conservació i restauració dels cavallets petits de Barcelona

Esbart Català de Dansaires de Barcelona secció juvenil

El proppassat dissabte dia 26 de novembre de 2016 es va realitzar la presentació en societat de la restauració dels cavallets juvenils, dins l’acte de la Ballada del Soci organitzat per l’Esbart Català de Dansaires de Barcelona. Per nosaltres ha estat un plaer retornar al seu estat original aquests elements festius dels mes menuts de l’Esbart.

Aquests cavallets de cartó pedra policromat i cues de corda van ser cedits a l’Esbart Català de Dansaires daten de meitat del segle XX van ser realitzats en un taller d’origen desconegut.

El procés de conservació i restauració a consistit en la realització de diverses proves de solubilitat i proves de neteja química, d’aquesta forma ens va permetre trobar el color original dels cavallets de color marró i fins a dia d’avui repintats de color negre. Després de realitzar aquestes mostres es va determinar que hi havia 7 capes de repintats per sobre la policromia original molt malmesa i diversos apedaçats amb fibra de polièster i resina. Un cop eliminades les diverses capes de repintats van aparèixer elements originals com els ulls, les ombres i policromia de les orelles. A posteriori es van procedir a la reintegració matèrica i cromàtica de les peces. Finalment es va creure oportú, després de parlar amb els promotors, de substituir les cues de corda degut al seu malestat i canviar-les per unes de cabell sintètic d’alta qualitat en consonància amb les figures. També es van substituir les passamaneries i ornaments per uns de nous i el taller de confecció FOLK AL BIAIX van ser els encarregats de substituir els faldellins per uns de nous.