Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Sagrari neogòtic de Josep Artigas i Basté, 1.946

Parròquia de Sant Josep Obrer de Reus

Aquests dies hem realitzat els processos de conservació i restauració d’aquesta magnífica obra de 70 anys d’antiguitat i d’orfebreria signada l’any 1946 i creada pel prestigiós orfebre barceloní Josep Artigas i Basté, composta per 250 peces. A continuació us deixem amb algunes fotografies de l’abans i després.

Breu Història:

Coneixem l’any de creació d’aquesta obra ja que es troba signada en un lateral per mà del mateix artista concretament el 19-03-1946. I pel que fa a l’autor ben poca cosa sabem, hem trobat alguna ressenya d’ell i diu el següent:

“Artigas i Basté, Josep (Barcelona, 1909 – ) Orfebre i pintor. Ha efectuat la decoració de gran nombre d’esglésies i capelles. Ha realitzat també moltes obres d’orfebreria -calzes, custòdies, reliquiaris-, entre les quals figuren peces destinades als papes Pius XI i Pius XII. “

Aquesta obra va ser cedida per la Congregació de les Filles de Sant Josep (F.S.J), en la benedicció de la Parròquia de Sant Josep Obrer, l’any 1993.

La peça es trobava en l’equador del seu procés oxidatiu, era urgent intervenir-la, ja que aquest factor provocà oxidacions més agressives de caràcter anòdic i generalitzat per tota la superfície de la obra, perdent-se els relleus i les propietats intrínseques del metall, també va a dir que la corrosió s’havia estès danyant les estructures internes i posava en perill la integritat de la obra pel que fa a la seva resistència mecànica.

També, i no menys important, cal remarcar l’avançat retrocés superficial de la mateixa, fet extrínsec i originat per la mà de l’home degut a una manca i una desconeixença dels materials constituents de l’obra i la poca cura en els processos de neteja. Patia pèrdues greus del daurat, presència de trencaments, cops, abonyegadures i rallades, provocades en un intent frustrat de robatori. Per altra banda, també observava que les figures dels àngels no es troben ben collades a l’estructura, per la qual cosa poden ser susceptibles de trencaments o pèrdues.

Les tasques de conservació restauració han tingut una durada de dos mesos i han estat íntegrament sufragades gràcies a la bona predisposició i col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Recordem que la nostra empresa formada per diversos professionals, som especialistes pel que fa la conservació i restauració d’elements metàl·lics, banys electrolítics (or, plata i níquel) i el poliment i abrillantament de tot tipus de metalls.