Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Creació de la Cucafera de Montblanc

Ajuntament de Montblanc

Diumenge 4 de setembre del 2016 es va dur a terme l’acte de presentació de la nova Cucafera de Montblanc dins del marc de les Festes Extraordinàries de la Mare de Déu de la Serra i concretament en la Mostra de Gegants i Bestiari organitzada pels Amics dels Gegants de Montblanc. Aquesta nova peça formarà part de la imatgeria festiva d’aquesta població, serà portada i custodiada per la colla de la Cucafera de Montblanc. 

Per tal de fer l’obra el més fidel possible a l’època s’ha dut un treball de camp recerca d’aquesta bèstia que en origen datava de principis del segle XIV per tant l’element de bestiari festiu català més antic conegut fins al moment. Aquesta bèstia del folklore montblanquí era semblant a una tortuga, recoberta de pells ja que pertanyia al gremi de bastaixos de la vila, amb un cap de cocodril, mandíbules mòbils i coll extensible. La peça va desaparèixer a partir de la Guerra dels Segadors, tot hi saber de a seva existència en època medieval.

Durant l’estrena va tenir dos padrins d’excepció, el Basilisc de Reus i la Cucafera de Tarragona. A partir d’ara la podreu veure dansar, mossegar repartir caramels a la mainada, pels carrers i places de Montblanc, també recollirà els xumets dels nanos una iniciativa excel·lent que durà a terme la nova colla de la Cucafera.

En aquest treball hem estat molta gent la que hi hem treballat de valent per tal de fer-la possible, el disseny i realització escultòrica ha anat a càrrec de l’equip del Taller AVALL de Reus. L’Estructura de fusta a càrrec de Juan Molina fuster de Montblanc, la confecció del vestuari a càrrec de Mari Hurtado, modista excel·lent de Montblanc. Les 32 dents de ferro massís i els engranatges a càrrec del mestre ferrer Jaume de Reus. L’escut de plata de Montblanc a escala i representant la medalla del 14è regidor de la vila a càrrec del prestigiós joier tarragoní Joan Serramià i per últim les pinces de foc a càrrec d’en Pere de Dimonic. Agraïm la col·laboració desinteressada de tants historiadors, transportistes i tos aquells que han ajudat que aquest somni pugui convertir-se en una realitat.

Esperem que us agradi el resultat! Ben aviat podreu veure fotografies del procés.

Fotografies: de la Conca diari, Esteve Porta i del fons d’AVALL