Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Creació del gegant sant Rafael

Diputació de Tarragona, Col·legi Sant Rafael

Divendres, 17 de juny del 2016 vam tenir l’honor d’assistir a l’acte de presentació del gegant de la Diputació de Tarragona que formarà part de la imatgeria festiva d’aquesta ciutat, serà portat i custodiat per l’Escola d’Educació Especial Sant Rafael de Tarragona. Aquesta peça tant emblemàtica es l’última obra que hem realitzat al taller AVALL creació · conservació· restauració. Creat pe mestre artesà especialitzat en imatgeria festiva Aleix Vall amb l’ajut de diversos col·laboradors adjunts al taller.

El gegant pensat explícitament pels nens, ens mostra la personificació de l’arcàngel Sant Rafael amb una postura misericordiosa i serena. Es l’única peça de l’imaginari català que representa l’arcàngel Sant Rafael. També destacar pel tractament dels teixits aplicant un drapejat, una tècnica que no esta vista al camp de Tarragona en gegants ni bestiari. Pel que fa als materials la peça mesura 2,50m d’alçària, pesa 30kg i esta realitzada amb la tècnica tradicional del cartró pedra, una tècnica històrica dins de la imatgeria festiva catalana. La policromia que fa ressaltar la peça es gràcies a la utilització de tècniques antigues de policromat tot amb pintura a l’oli sense emprar cap altre producte i brunyida tal com es feia a l’escola olotina o també la podem observar en gegants i peces centenàries que no hagin estat manipulades. En diverses zones de la obra s’hi ha afegit or brunyit, com es en els cabells, tiara o diadema i vara, per tal d’enaltir i ressaltar la divinitat del personatge. Al lateral esquerra de la peça hi podem observar un sarró, símbol de peregrí juntament amb la vara. A dins del sarró hi apareix el llibre daurat de l’escola on representa que hi ha recollida la història dels 50 anys transcorreguts, també es pot veure al sarró el logotip del 50è aniversari i un peix, aquest element prové de la història bíblica de la curació de la ceguera del pare de Tobies, element molt comú en les representacions religioses de l’arcàngel sant Rafael.

Les ales es l’element majestuós de l’arcàngel ja que han estat confeccionades de cartró pedra, platejades amb plata de llei, brunyides i posteriorment policromades amb els tres colors presents en les representacions de l’arcàngel sant Rafael. La vara també acompanya la peça, un element innovador que ajuda a comprendre la missió de pastor de l’arcàngel i així acompanyi i vetlli pels nens i nenes de l’escola.

El vestuari i confecció a anat a càrrec de Folk al Biaix de Barcelona, que ja van destacar en el patronatge i confecció dels vestits dels gegants de Molins de Rei. Pel que fa a les teles són de la Botiga històrica de Reus experts en vestuari de tot tipus de festivitats i elements festius, el Barato. Porta sedes, i brocats d’altíssima qualitat el pes dels teixits es de 10kg i cavallet de fusta d’avet envernissat.

Per nosaltres ha estat una experiència increïble, on hem compartit molts moments amb els docents i els nens i nens de l’escola, que ens han enriquit i ajudat a fer realitat el seu somni.